fbpx

Naturlig tandblekning hemma

Vi på tandblekningsguiden har testat de vanligaste huskurerna för just tandblekning hemma. Vilka fungerar, vilka är skadliga och vilka är mest effektiva? Nedan kommer vi lista och recensera alla metoder. Om du själv vill testa att bleka tänderna hemma rekommenderar vi att du har läst igenom samtliga för att kunna göra ett eget val.
Även om majoriteten av dessa ser ut att vara ingredienser ur en häxbrygd har några av dem bra inverkan på tänderna såväl som tandköttet och munhälsan överlag.

 

 

Kortare sammanfattning av metoderna för tandblekning hemma

Tandblekning med bakpulver (Tandborstning med bakpulver)

Att bleka tänderna med bakpulver är enkelt och beprövat. För att bleka tänderna med bakpulver behöver man endast bakpulver och vatten, detta appliceras i sin tur över tänderna med hjälp av en tandborste. Denna tandblekningsmetod är en av de vanligaste och kan komma i lite olika varianter, med citron som vätska istället för vatten t.ex. Vad de alla varianterna har gemensamt är att de ofta resulterar i vitare tänder samt fräter på emaljen. Emaljen i sin tur är det yttersta laget som skyddar våra tänder, något som inte går att återuppbygga och skall tas vara på. Våran summering av denna metod är därför följande: Vanlig, enkel, fungerande men bör undvikas för att inte göra mer skada än nytta.
Läs mer om testet här

Tandblekning med citron (Tandborstning med citron och bakpulver)

Denna metod bör undvikas och är inte något vi rekommenderar, varför?  Det beror på att citrusfrukten i sig innehåller väldigt mycket syra, denna syra fräter på emaljen och försvagar tänder och tandkött drastiskt. Det händer att detta kombineras med bakpulver och skulle i sådana fall göra ännu mer skada än att bara gnugga in det i tänderna. Slutsatsen av metoden är att även om vissa missfärgningar försvinner och tänderna blir någon nyans vitare, är det helt enkelt inte värt det när den frätande processen även förstör och försvagar tänder och tandkött.
Läs mer om testet här

Tandblekning med jordgubbar

Du läste rätt, tandblekning med jordgubbar är tydligen “en grej”. Vägen till ett klassiskt hollywoodleende är tyvärr inte genom jordgubbar. Vi har undersökt tandblekning med jordgubbar och testat en rad olika metoder. Majoriteten av dessa metoder går ut på att mixa jordgubbar med något som har en blekande effekt, bakpulver t.ex. Genom en kombination av dessa kan du få ett vitare leende och det smakar betydligt bättre än att borsta tänderna med enbart bakpulver. Däremot så återkommer problematiken med den slitna emaljen. Tandblekningsguiden rekommenderar därför att äta jordgubbarna som det är.
Läs mer om testet här

Tandblekning Kokosolja (Oil pulling)

Denna metod har blivit populär på senare tid, men om kokosolja bleker tänderna? Det kan vi tyvärr inte påstå. Däremot är den uppskattad av helt andra anledningar. Som ett naturligt substitut till munskölj t.ex. Detta för att kokosolja drar till sig skadliga toxiner och lämnar munnen med en välvårdad och fräsch känsla.
Läs mer om testet här

Tandblekning med gurkmeja

Antiinflammatorisk och antibakteriell, vad mer kan denna superkrydda åstadkomma? Tyvärr inte vitare tänder, däremot är egenskaperna bra för munhälsan i övrigt. Om du enbart är på jakt efter vitare tänder är tandblekning med gurkmeja ingen höjdare. Däremot betyder inte det att det skulle vara helt onödigt att testa med tanke på kryddans egenskaper.
Läs mer om testet här

Tandblekning med kol

Denna metod ställde oss skeptiska redan från början. Några vetenskapliga studier kring detta gick inte att hitta och tandläkarna är eniga. De anser att tandblekning med aktivt kol är skadligt för tänderna. Precis som tandborstning med bakpulver/citron så sliter även detta oerhört på emaljen vilket snarare leder till ilningar i tänderna än ett vitt leende.
Läs mer om testet här

Tandblekning med salt

Ett av de vanligaste sätten att bleka tänderna hemma. Visst kan salt ge dig vitare tänder, men det sker genom en slipning av tänderna, något som i längden är väldigt skadligt. Precis som andra metoder som har en slipande effekt skadar även denna emaljen.
Läs mer om testet här

Slutsats – Tandblekning hemma

Metoderna kan tyckas vara speciella och nästan konstiga, men vi har gjort vårt bästa för att recensera och ranka de vanligaste tillvägagångssätten att bleka tänderna hemma.  Listan ser ut som följande:

  1. Oil pulling (kokosolja)
  2. Gurkmeja
  3. Kol
  4. Bakpulver
  5. Jordgubbar
  6. Salt
  7. Citron

Slutsatsen blev att kokosolja och gurkmeja är de enda metoderna vi faktiskt kan rekommendera av de olika sätten att bleka tänderna hemma, även om ingen utav de metoderna gör tänderna vitare. Sanningen är att de resterande metoderna är för skadliga för emalj såväl som tandkött.

Hur bleker du då tänderna skonsamt och effektivt?

Tråkigt nog är ingen huskur avsedd för tandblekning varken effektiv eller skonsam, ovan läser du varför. Däremot behöver inte jakten på ett kritvitt leende ta slut där. För dig som vill bleka tänderna finns mängder av alternativ. Flertalet kvalitetsprodukter tas idag fram av företag och certifierande tandläkare. Dessa är både effektiva och ger dig ett vitt leende samtidigt som de är skonsamma mot tänder och tandkött. Att idag gå till tandläkaren i syfte att bleka tänderna kan tyckas vara onödigt och kostsamt, det finns en rad olika produkter från välkända varumärken som fungerar utmärkt till en bråkdel av kostnaden.

Vad skall man välja? Dagens marknad är stor och fylld av produkter från kända såväl som okända företag. Kanske behöver du tryggheten hos folktandvården, kanske vill du bleka tänderna själv hemma.

Vi testar och recenserar Sveriges ledande varumärken och produkter för att hjälpa dig hitta rätt. Vitare tänder redan efter en omgång är idag standard.

Använd huskurer för tandblekning hemma som ett komplement

Det borde nu inte vara någon nyhet att det bästa resultatet och de vitaste leendet nås genom bra produkter. Däremot är inte vitare tänder allt, starkt tandkött, bra andedräkt och lyster på emaljen är något som går att uppnå genom att knåpa ihop saker du hittar i köksskåpen.

TESTVINNARE 2021

Läs hela recensionen häR

 • Fantastiska resultat
 • 100% Nöjd-Kund Garanti
 • Snabb & Gratis frakt
 • Trygg E-handel
 • NU: 45% RABATT

 • Resultat
 • Pris
 • Utbud
Läs hela recensionen här
 • 100% emaljsäker
 • Peroxidfri & pH-neutral
 • Kliniskt testad
 • 100% Nöjd kundgaranti
 • Snabb Frakt
 • NU: 22% RABATT

 • Resultat
 • Pris
 • Utbud
Läs hela recensionen här
 • Kvalitetsgaranti av Apoteket
 • Behandling på 20 minuter
 • Mild och skonsam
 • Resultat
 • Pris
 • Utbud