fbpx

Bleka tänderna med salt

Det är förstås aldrig roligt att med åren få missfärgade tänder, även om det förstås händer alla. Därför börjar allt fler att kolla på olika metoder och alternativ för att få vitare tänder. Vissa kollar på lite billigare, enklare alternativ såsom att bleka tänderna med salt, citron, gurkmeja, bakpulver och en rad andra huskurer. Efter att ha kollat sig lite omkring så kan det förstås verka väldigt bra samtidigt som det inte är alltför dyrt att testa med lite salt, citron etc. Mycket med det kan ses positivt, dels andra människor som lämnat positiv feedback samtidigt som det inte behöver kosta mer än det där paketet salt från mataffären. Däremot bör du dock undvika att försöka bleka tänderna med salt.

Varför du inte skall bleka tänderna med salt

Det är förstås inte det roligaste när man tänker att man hittat någonting som mycket väl kan hjälpa, för att sedan läsa en kritisk text som säger motsatsen. Däremot så kan valet av metod när det kommer till saker som detta vara väldigt viktigt för din tandhälsa ur det längre perspektivet.

Så, varför är detta inget bra alternativ? För att svara på denna frågan så behöver vi egentligen bara titta på en grundläggande fakta, nämligen det faktum att salt är syrligt, och har ett surt värde på pH-skalan. Sedan är det kanske inte speciellt svårt att förstå att sura eller syrliga medel överlag kommer att fräta. Just därför kommer alltså dina tänder att skadas och du kommer att sätta din tandvård i stor fallering, i det mer långsiktiga perspektivet. Varför använder försöker då så pass många att bleka tänderna med salt? Jo, för att saker som inte syns, finns helt enkelt inte i mångas mening.

Först märker man nämligen inte av att saltet fräter på tänderna med tanke på att du mer än troligen brukar borsta dina tänder med basisk tandkräm, som man med enkla ord kan säga motsätter syrligheten och, “neutraliserar” pH-värdet. Salivet du har i din mun hjälper även till med detta. Anledningen till att tänderna överhuvudtaget blir vitare dock, med ett ämne såsom salt som fräter, är helt enkelt just på grund av den syrliga faktorn. Allt smuts du har både rakt på och mellan dina tänder som kan tänkas vara lite extra svårt att få bort, stryker med av saltets syrlighet, och kommer därefter ge effekt och bleka tänderna.

Skonsamma och effektiva alternativ

Att vända sig mot tandblekningsprodukter inte speciellt populärt, då många känner att det ofta inte är värt det, då kostnaden är påtaglig jämfört med huskurer. Däremot är det ett mycket bättre alternativ då du kan återfå det där vita leendet, samtidigt som din tandhälsa kommer vara fortsatt lika bra, och inte försämras till det sämre. Något du kommer märka av ifall du vänder dig till någon av dessa smidigare och billigare varianter, såsom att borsta tänderna med salt och bakpulver. En skräck med att vända sig till de bättre metoderna bland många, är fördomen av att man måste gå till tandläkaren, vilket man inte måste. Visst kan det absolut vara bra i vissa särskilda fall, men ofta går det lika bra att utföra hemma!