fbpx

Bleka tänderna med kol

Aktivt kol har väldigt många olika användningsformer. Man kan använda det för att rena vatten, rensa magen, bleka tänderna med kol… Eller?

Många bloggar säger att det är väldigt bra att bleka tänderna med kol. Borsta tänderna med kol säger dem, så kommer du få vita och fina tänder. Men fungerar verkligen detta? Ska du köpa kol istället för riktiga tandblekningsprodukter som är gjorda för att bleka tänderna hemma?

Nej. Kol fungerar tyvärr inte som alternativ.

Varför?

Nu tänker du antagligen att den och den bloggaren faktiskt sagt att det fungerar jättebra att bleka tänderna med kol. Visst, jag tror dig. Det fungerar faktiskt ganska bra att borsta tänderna med kol. Vad många tror händer är att kolet binder de färgämnen som finns på tänderna och när man sedan spottar ut kolet följer dem med, vilket skulle resultera i att du får vita och fina tänder. Detta är en lögn, det är inte vad som händer. Det finns ingen forskning som stödjer att tandblekning med kol skulle vara bra, bara flertalet bloggare som hävdar motsatsen. Nästan ingen som tillhör den skaran som bleker tänderna med kol, vet att tänderna och framförallt emaljen på tänderna tar oerhörd skada.

Skador?

Ja skador, dina tänder gillar inte att bli borstade med kol. Om du borstar dina tänder med kol sliter du ner emaljen. Om du regelbundet borstar dem med kol för att bleka dem kan du skada tänderna ordentligt. Det är faktiskt därför metoden fungerar. Under den fula missfärgningen finns nämligen de fina vita tänderna kvar. När du borstar dem med kol bryter du ner det yttre lagret på tänderna och det vita där under kommer fram. Enda anledningen till att denna metod faktiskt fungerar är att du skadar dina tänder. Inte så trevligt va? Det läskiga är att nästan ingen vet att det här händer. De flesta tror att det är en jättebra metod. Men varför är det så?

Man kan verkligen undra varför folk fortfarande tror att kol är en bra metod för att bleka tänderna. Det beror till stor del på alla bloggare som säger att det fungerar bra. Dessutom ser man resultatet av att borsta tänderna med kol, men man ser inte hur det fräter på dem. Att bleka tänderna hemma med kol är inget bra val men det är tyvärr ett val som allt för många människor gör.

Bättre alternativ:

Hur är det nu då, finns det några bättre alternativ för att få fina och vita tänder? Det finns det verkligen. Det finns mängder med olika produkter på marknaden som faktiskt fungerar och som inte skadar dina tänder. De kostar lite mer än att bara köpa kol men i gengäld får dina tänder inga skador och det är mycket effektivare. Det är med andra ord värt att betala extra för.

Så vad borde du ha lärt dig efter att ha läst den här artikeln? Vad du borde ha lärt dig är att du inte ska borsta tänderna med kol. Under inga omständigheter borde du göra detta och det är alltid värt lite extra pengar att få fina tänder genom trygga och oskadliga metoder.

Läs mer om att bleka tänderna hemma med huskurer