fbpx

Bleka tänderna med kokosolja, fungerar det?

Denna trendande blekningsteknik är ett konstant inslag i skönhetsbloggar och tidningar, men fungerar det faktiskt att bleka tänderna med kokosolja? Kort sagt, nej, inte på ett sätt som bevistats vetenskapligt.

Ursprungligen kommer denna metod från en indisk folkmedicin och innebär att man vispar runt kokos eller eteriska oljor i munnen. När du spottar ut blandningen, borde den ha förändrats från en klar substans till en mjölkaktig vit vätska. Detta sägs visa “toxiner” och dåliga bakterier som har lämnat munnen.

Förutom att bleka tänder sägs den här metoden bidra till att minimera plack och leda till bättre munhygien. Medan du ser dessa förmodade dåliga bakterier i din papperskorg är det tillfredsställande för dem som försöker metoden, men tyvärr finns det inga vetenskapliga bevis för ett vitare leende.

Om du vill testa att bleka tänderna med kokosolja gör du såhär

Konceptet är otroligt enkelt. I grund och botten blandar man runt ett par teskedar av en vegetabilisk baserad olja (kokosnöt, sesam eller oliv) i munnen i 20 minuter och spottar sedan ut det och sköljer väl efteråt. Oil pulling görs bäst på morgonen innan du äter eller dricker något, men Dr Bruce Fife föreslår att det kan ske före varje måltid om det behövs för mer allvarliga infektioner eller tandproblem.

Instruktioner

  1. Använd 1-2 tsk olja i munnen. Oljan som traditionellt används vid oil pulling  är organisk kokosnötsolja, och det här är också oljan som har blivit mest studerad för användning vid oil pulling. Det är också möjligt att göra oil pulling med organisk sesamolja eller färdig kokosolja. Oavsett vilken olja du väljer, placera 1-2 teskedar i munnen. Jag häller också några droppar munvatten (naturligt antibakteriellt) i blandningen.
  2. Blanda (i munnen) i 20 minuter. Tydligen är tidpunkten nyckeln, enligt Dr Bruce Fife, författare till “Oil Pulling Therapy“, eftersom det här är tillräckligt länge för att bryta igenom plack och bakterier men inte tillräckligt länge för att kroppen skall börja absorbera toxinerna och bakterierna. Oljan blir tjockare och mjölkaktig eftersom den blandas med saliv under denna tid och det ska vara krämvitt när det spottas ut. Det kommer också att fördubblas i volym under denna tid på grund av saliv. Först kan det vara svårt att göra det hela 20 minuter, men det gör ingenting om man startar lite kortare perioder.
  3. Spotta olja i papperskorgen, inte i handfatet! Oljan kan tjockna och täppa till rören. Svälj inte oljan eftersom det är förhoppningsvis fullt av bakterier, toxiner och smuts som nu avlägsnats från munnen!
  4. Skölj väl med varmt vatten. Varmt vatten verkar städa munnen bättre (vår åsikt). Jag gurglade ett par gånger med varmt vatten för att all kvarvarande olja ur min mun. Vissa källor rekommenderar även att du gurglar med varmt saltvatten.
  5. Borsta väl. Jag föredrar att borsta med en bra tandkräm för att se till att eventuella återstående bakterier dödas.

Är det skadligt att bleka tänderna med kokosolja?

Tack och lov är det här en punkt som alla källor tycks komma överens om! Vissa källor hävdar att oil pulling inte har de fördelar som ofta är förknippade med det eller att det heller inte avgiftar munnen, men alla är överens om att det inte ska skada något.

Alla oljor som används ofta är helt ätliga och anses vara något man äter i just hälsosyfte, så de är heller inte problematiska att ha i munnen. Den enda potentiella risken vi sett är om oljan sväljs efter att den har absorberat bakterier eller toxiner från munnen.

När vi frågade tandläkare om oil pulling fick vi veta att medan forskningen saknas skulle det kunna anses vara ett effektivt och säkert alternativ till munvatten och inte heller skulle vara någon till någon skada.

Kan jag svälja oljan? Eller var ska jag spotta?

Om du provar metoden för att bleka tänderna med kokosolja, svälj inte oljan när du är färdig. Den kan innehålla bakterier, död hud eller andra rester från munnen och hela syftet med oil pulling. är att ta bort dessa saker från kroppen. Speciellt med kokosolja är det också viktigt att inte spotta i handfat, dusch eller toalett, eftersom det kan stelna och täppa loss avloppet. Du spottar enklast i soptunnan och även om det kan tyckas otympligt är det inte tillräckligt med vätska för att komplicera sophanteringen. 

Hjälper oil pulling mot dålig andedräkt?

Det här är en fördel med oil pulling som alla källor tycks komma överens om. Troligen på grund av dess förmåga att hjälpa till att eliminera skadliga bakterier i munnen.  Oil pulling är känd för sin förmåga att förbättra andedräkten och minska plack i munnen.

Läs mer om andra huskurer för att bleka tänderna hemma