fbpx

Allt om att bleka tänderna med bakpulver

Vi vill gärna börja med att poängtera att vi inte rekommenderar någon att bleka tänderna med bakpulver. Natriumbikarbonat eller bakpulver är en vanlig hushållsprodukt som har många användningsområden runt hemmet, från enkel rengöring, lukteliminering till bakning. Men visste du att natriumbikarbonat eller bakpulver är en aktiv ingrediens i tandkräm och tandblekningsprodukter? Denna aktiva beståndsdel ligger precis inom hushållets räckvidd och är vanligtvis en del av den bästa vitare tandkrämsformeln.

Fördelar med bakpulver

Genom att borsta tänderna med bakpulver avlägsnas även plack på tänderna förutom att ge dig ett ljusare leende. Vanliga drycker som kaffe, rött vin, läsk, te samt rökning och snusning är viktiga bidragande orsaker till att tänderna missfärgas. Utöver detta ackumuleras plack och orsakar gulaktig missfärgning. Förutom missfärgning bidrar också plack till tandköttssjukdomar och måste avlägsnas regelbundet. Avlägsnande av plack hindrar en person från att ha dålig andedräkt. Bakpulver är effektiv för båda problemen och har en blekmedelliknande åtgärd vilket resulterar i effektiv tandblekning av tänderna. Bakpulver är kanske den mest prisvärda ingrediensen med en kombination av tandtråd och tandkräm. En enda burk sträcker sig i allmänhet över hundra borstningstillfällen och kostar sällan mer än 15kr

Hur fungerar tandblekning med bakpulver?

Bakpulver eller natriumbikarbonat är ett vitt, kristallikt pulver som är något alkaliskt i naturen. När det löser sig i vatten, frigör denna svagt alkaliska fria radikaler (molekyler som är mycket instabila och försöker binda till andra molekyler för att öka deras stabilitet).
När bakpulver placeras i munnen, interagerar fria radikaler från blandningen med fläckmolekylerna på tandemaljen (skyddande beläggning) och oxiderar eller skrapar bort de gula och bruna fläckarna på tänderna. Således bryts missfärgningen ned av tänderna vilket resulterar i ljusning och vitare leende. De alkaliska bakpulvret hjälper till att neutralisera surt bakterieavfall och underlättar en alkalisk miljö i munnen, en miljö där nedbrytande bakterier inte frodas. Tumregeln är att ju högre pH i munnen är desto bättre för våra tänder.

Hur bleker man tänderna med bakpulver?

Att borsta tänderna med bakpulver är inget nytt och ingredienser i just bakpulver  har använts i tandkräm sedan 150år tillbaka. Är du dock ute efter att bleka tänderna hemma är rent bakpulver det lättaste och mest prisvärda alternativet (dock inte bra och bör undvikas). Här är grunderna och alternativa metoder för hur du får vitare tänder med bakpulver:

Grundläggande metod för att bleka tänderna med bakpulver:
Blanda bakpulver med vatten. Blanda en halv tesked bakpulver med en halv tesked vatten i liten kopp. Blanda väl tills en konsistensen blir tandkrämsliknande. Doppa sedan tandborsten i blandningen och försök att borsta in det så gott som möjligt.

Borsta dina tänder med bakpulver i en till två minuter. Koncentrera dig på att få tandborsten i alla sprickor och mellanrum. Borsta i ca 15 sekunder eller så för att tillåta blandningen av bakpulver och saliv få en krämig konsistens. Placering av pulver direkt på tandköttet innan det blandas med saliven kan irritera tandköttet. Var noga med att inte borsta tänderna längre än två minuter, eftersom bakpulver är ett milt slipmedel, och sliter på tändernas emalj. Var också medveten om att bakpulver har en obehaglig smak.

Skölj munnen med vatten eller ännu bättre, valfritt munvatten. Detta kommer att ge munnen en ny, minty smak och avlägsna eftersmaken av bakpulver. Glöm inte bort att skölja tandborsten också för att slippa en otrevlig överraskning vid nästa bortsningstillfälle.

Upprepa varannan dag. Processen att borsta tänderna med bakpulver varannan dag blir först märkbar efter en period på en till två veckor. Efter några veckors borstning med bakpulver varannan dag ska du övergå till att göra det max en eller två gånger i veckan. Bakpulvrets slipmedel och frätande effekt skadar emaljen på dina tänder och är inte något vi rekommenderar.

Andra metoder som går ut på att bleka tänderna med bakpulver:

Bakpulver och vinäger: Lös först upp bakpulvret i vatten och tillsätt några droppar vinäger och en nypa salt. Pensla i två minuter och skölj noggrant.

Bakpulver och jordgubbar: Jordgubbar innehåller kraftfulla antioxidantegenskaper och arbetar i harmoni med vitare tänder. Mosa en hel mogen jordgubbe till en massa och lägg sedan till tillräckligt med bakpulver för att göra en pasta. Applicera på tandborsten och borsten i två minuter. Skölj sedan munnen och tandborsten noggrant.

Bakpulver och tandkräm: Blanda en liten mängd bakpulver med önskad mängd tandkräm för att göra en kräm. Doppa sedan tandborsten i krämen och pensla i två minuter för att sen skölja noggrant.

Bakpulver och väteproxid. Väteperoxid är känt för sina blekande effekter. Blanda en halv tesked väteperoxid med en tesked bakpulver för att bilda en kräm. Doppa tandborsten i krämen och pensla i två minuter för att sen skölja noggrant.

Bakpulver och salt. Tillsätt 1 tesked bordsalt till 3 teskedar bakpulver. Saltets abrasiva effekt ökar plackavlägsnandet och blekningsprocessen. Applicera en önskad mängd på tandborsten och borsta i två minuter. Skölj som vanligt efter färdig borstning.

Bakpulver, Pepparmint extrakt och glycerin. Blandningen av dessa tre skapar ny smakande tandkräm. Blanda 3 teskedar vegetabilisk glycerin med några droppar pepparmintolja till att börja med. Tillsätt 1/2 tsk salt tillsammans med 5 teskedar bakpulver. Blanda ingredienserna och applicera på tandborsten, borsta i två minuter och skölj noggrant.

Baksoda och Citronsaft eller Limejuice. Citronsyra i dessa frukter är ett effektivt blekmedel. Blanda en halv tesked bakpulver med en halv tesked färskpressad citron eller limejuice. Borsta tänderna och lämna blandningen i ungefär en minut innan du sköljer noggrant. De flesta tandläkare rekommenderar inte den här metoden eftersom citronsyraets frätande egenskaper skadar emaljen på tänderna.

Klicka här här att läsa andra metoder för att bleka tänderna hemma.

Försiktighetsmoment och risker med att bleka tänderna med bakpulver

Att borsta tänderna med bakpulver är inte utan risker. Och absolut inget vi kan rekommendera.
Undvik framförallt att borsta tandköttet eftersom det kan leda till en brännande känsla och blödningar. 

 • Efter borstning av tänderna är det lämpligt att använda munvatten eller borsta igen med önskad tandkräm för att avlägsna eftersmak. Du kan också använda en elektrisk tandborste för effektiv och snabbare borstning.
 • Abrasivegenskaperna hos bakpulver kan orsaka överdriven slitage och skada på emalj av dina tänder vilket resulterar i känslighet och ökad risk för att utveckla hålrum.
 • Bakpulver hjälper till att ta bort plack, men dödar inte några bakterier, vilket bidrar till en ökning av kavitetsbildning i dina tänder.
 • Att borsta tänderna för hårt kan skada din emalj, vilket leder till överkänslighet.
 • Använd inte denna metod för ofta, eftersom permanent skada på tandemaljen kan uppstå på grund av nötning.

TESTVINNARE 2021

Läs hela recensionen häR

 • Fantastiska resultat
 • 100% Nöjd-Kund Garanti
 • Snabb & Gratis frakt
 • Trygg E-handel
 • NU: 45% RABATT

 • Resultat
 • Pris
 • Utbud
Läs hela recensionen här
 • 100% emaljsäker
 • Peroxidfri & pH-neutral
 • Kliniskt testad
 • 100% Nöjd kundgaranti
 • Snabb Frakt
 • NU: 22% RABATT

 • Resultat
 • Pris
 • Utbud
Läs hela recensionen här
 • Kvalitetsgaranti av Apoteket
 • Behandling på 20 minuter
 • Mild och skonsam
 • Resultat
 • Pris
 • Utbud